01.03.2010 10:39

Champion Show 28,29 a30 leden 2010 Utrecht

Jako velký obdivovatel typu zakrslých králíků – který je v Nizozemí opravdu jedinečný jsem se rozhodl po loňské návštěvě Noord Show 8-10 ledna 2009 v Zuidlarenu – která se mi  velmi líbila navštívit v letošním roce výstavu v Utrechtu a jelikož byla zároveň první evropskou výstavou zakrslých králíků řekl jsem si proč zde nevystavovat. O tomto svém záměru jsem řekl Petru Sirotkovi a Tomáši Červinkovi – předal jsem jim přihlášky, které jsem si vyžádal od pořadatele a dohodly jsme se, že se také  budou vystavovat po kolekci, když jim králíky dopravím na výstavu a zpět. Řekli jsme si, že to bude taková zkouška ohněm vystavit naše zvířata v zemi „zakrslíků“.

To jak naši zakrslíci dopadly bylo pro mě až neuvěřitelné – prostě z říše snů.

 Na vše co jsme vystavily jsme měli ceny – nejlepší králík rasy. To znamená že nejlepší zakrslý divoce zbarvený, zakrslý holandský černý, zakrslý kuní bílopesíkatý hnědý i zakrslý saténový na této výstavě byly z ČR. Obdržené tituly  : Evropský mistr a Evropský šampión na zakrslé divoce zbarvené Tomáše Červinky, Evropský šampión na zakrslé holandské černé Petra Sirotka i Evropský šampión na zakrslé hototské Jindřicha Šípa.

Veškerá tato ocenění vysoce předčila naše očekávání a jsou velkým úspěchem a propagací celého českého králíkářství, zároveň jsou potvrzením úspěchů z Evropské výstavy v Nitře.

 

Dovolil bych si Vás seznámit s postřehy z této výstavy. Příjem zvířat byl ve středu večer od 18.00 do 22.00.  Zvířata si zaklecovával každý chovatel sám podle předem obdržených čísel klecí, přepravky zůstávali pod nimi. Velmi kladně jsem hodnotil vysokou podestýlku z pěkné slámy – králíci se do ní schovali a možnost  stresu  byla snížena – měli úkryt a zároveň dostatek vlákniny.  Ve čtvrtek probíhalo posuzování – každý posuzovatel dostal předtištěný oceňovací lístek s plemenem, pohlavím i tetováním dle přihlášek. K jeho práci patří i zvážení na přesné váze a zapsání hmotnosti do oceňovacího lístku. ( toto bych doporučil i na našich zvláště vrcholných výstavách – často si chovatelé udávají váhy velmi rozdílné od skutečnosti).  Musím připomenout, že se posuzovalo podle evropského standardu. Výstava byla ve čtvrtek otevřena veřejnosti – takže každý kdo měl zájem mohl sledovat průběh oceňování. Zvláště odpolední šou s výběrem šampiónů bylo velmi poučné a zajímavé – je to něco co mi chybí na našich výstavách – veřejné předvedení práce posuzovatelů s vysvětlením. Výstava byla otevřena ve čtvrtek i v pátek od 9,00 do 22,00 takže byl dostatek času si ji prohlédnout. V sobotu byla otevřena od 8,00 do 17,00. Prodej zvířat probíhal v pátek a sobotu. Prodejných zvířat nebylo mnoho a prakticky vše se prodalo. Přehledný katalog i s foty většiny vítězů byl k dispozici v pátek po poledni což je obdivuhodné. Výdej zvířat po skončení výstavy byl také zajímavý – chovatelé sami bez garantů si nabalili svá zvířata – během této doby byla hala uzavřena – poté několikrát proběhlo hlášení zda všichni mají svá zvířata a nic nechybí – když bylo vše v pořádku a v klecích již nic nebylo otevřeli všechny vchody a bez kontroly si všichni svá zvířata naložili. Během čekání většina vystavovatelů pomáhala s likvidací výstavy, takže při našem odjezdu byla výstava více jak  z poloviny uklizena.

První evropská výstava zakrslých králíků se konala při všeobecné národní výstavě Nizozemí.(králíci, drůbež, holubi, morčata). Zde bylo také co obdivovat. Mě nejvíce zaujal doprovodný program pro děti. Parta nadšenců zde měla ochočená zvířata ( drůbež, králíky, holuby) a ty půjčovala dětem na mazlení a pohlazení – zájem byl obrovský a děti ztráceli ostych ze zvířat – některé odtud nebylo možné odtrhnout, seděli zde na balících slámy a střídali jedno zvíře po druhém. Ukázkové expozice okrasných ptáků poníci, ale i prodejní expozice – vše podtrhovalo celistvost výstavy, která svou velikostí připomínala naše celostátní výstavy.

Návštěvnost byla ve čtvrtek a v pátek velmi slušná, ale co se dělo v sobotu mě velmi překvapilo – obrovský počet návštěvníků téměř nedovolil prohlídku výstavy.

Ještě k cenám každý evropský šampión i mistr obdržel pěknou medaili se stojánkem a pěkný diplom s fotkou svého králíka ( viz fota). Čestné ceny jsou opravdu čestné bez nároku na odměnu – přesto si jich každý velmi váží.

Hodnocení kvality 1.364 zakrslých králíků (zakrslí barevní, hermelíni, zakrslí strakáči a zakrslí zaječí) a výčet barevných rázů zde nebudu provádět –  na toto téma píše článek ing. Blokeš a není účelem se opakovat. Výčet držitelů evropských titulů najdete pod článkem na odkazu: https://www.kleintiernews.de/deutschland/index.php?menu_id=862

 Zakrslí berani se nezúčastnily evropské výstavy a byli vystaveni jen holandskými chovateli v počtu 446 ks. Dále se evropská výstava netýkala zakrslých angor (13ks žluté a bílé červenooké) a zakrslých rexů (57 ks kastorexi, černí, dalmatinští strakáči černí a ruští černí).

Chtěl bych jen konstatovat že kvalita vystavených zvířat byla opravdu vysoká a zvláště mě jako velkému obdivovateli zakrslých králíků krásných v typu se výstava velmi líbila. (opravdu zakrslých – hmotnost kolem 1 kg, u zakrslých beranů jsem zaznamenal drobný posun nebylo zde již tolik zvířat kolem 1,2 kg průměr byl spíše kolem 1,5kg a zvířatům to velmi prospělo – vypadali typičtější , délka uší a závěsy s kterými bývali problémy se srovnali  ) .

Závěrem musím poděkovat organizátorům výstavy za krásný zážitek a vzornou organizaci výstavy, která byla první svého druhu.

Šíp Jindřich

—————

Zpět


Kontakt